Friday, September 4, 2015

What puberty did to you?


Assalamualaikum

Dah solat maghrib belum? Kalau dah alhamdulillah, kalau belum solat lagi pi sembahyang cepat. Jangan lengah-lengahkan solat. Tak baik tauuuu! Ni nak citer sikit pasal what puberty did to you? So korang macam mana mesti beza kan dulu-dulu dengan sekarang. Mesti makin cantik, flawless gitu. Hehe. Iolss ni takde la napak ketara sangat dulu dan kini, kalau dulu selebet je pakai tudung nampak scarf time sekolah rendah. Haha. Sekarang makin kemas la sikit, usia pun meningkat. Dah teenager kan, Dah boleh kawin orang tua cakap. Ehh. Lagipun tengok semua member-member tadika and sekolah menengah semua dah lawa-lawa pandai mekap, pandai berhias apa semua tu. Yang dulu selekeh, pengotor, kasut kotor, tudung cemar kena sos cili makan keropok kat kantin, yang selalu  kena ejek dengan budak lelaki sebab cengeng no dah menjadi perempuan yang cantik and comel. Hehe. Ada tu sampai tak cam sebab beza gila dulu and sekarang. Ye la, sekarang banyak produk and supplement utnuk kulit, ada yang makan, telan, sapu semua. Yang gelap pun boleh putih melepak kan, tapi waspada sebab takut nanti ada side effect for long term. Nak cantik tu boleh tapi jangan keterlaluan orang cakap, ada tu sampai putih bak air susu nampak urat-urat biru. Putih sangat, Iolss tengok pun takut sebab putih tak original, nampak macam mayat hidup pun ada. Huhu


Rasanya entry lama-lama dulu ada jugak post pasal allergic. For me allergic tu dah familiar and synonym dengan Iolss sebab time baby lagi ada allergic dengan antibiotic then sekarang allergic dengan seafood and telur pulak. Korang pernah alami tak anything of food yang korang alahan? Mesti sedih kan sebab takleh makan. Sobss

Sekarang pun masih lagi fight dengan pimple. Sejak 3, 4 tahun lepas Iolss have a sensitive skin. Kalau salah makan sikit, mesti naik bintik-bintik air dekat tangan takpun jerawat dekat muka or kadang-kadang tu both kot. Down gila rasa. Huhu. Dulu masa sekolah memang muka suci bersih daripada jerawat, kalau dulu just sunburn je la sebab kulit Iolss memang sensitive dengan matahari. Takleh berjemur tengah panas sikit, mesti merah muka then sunburn. Sebab tu sekolah rendah dan menengah tak berapa aktif and suka aktiviti padang ni. Iolss aktif berpesatuan  and kelab aje. Badan beruiniform banyak ponteng. Hahaha. Malas nak kawad tengah-tengah panas. Perangainya duluuu.


Start muka naik jerawat masa tahun 2012 (punyalah aku ingat tahun tu). Time tu nak final exam (uitm), then makan la satay and kuah kacang. Sebelum okay je dengan makanan tu, my fav kot dulu satay tu. Iolss pun makan la dengan kenyang, bangung pagi esok tengok berpusu-pusu jerawat naik kat muka. Mula-mula merah and kecik-kecik je dulu. Rasa dah mesti ada something wrong ni sebab selalu tak pernah pun macam tu. Lepas habis final (alhamdulillah lega), cuti sem dalam 2 bulan nasib baik. Muka ni dah penuh jerawat siap bernanah lagi. Rasa tu rasa down gila and malu nak keluar, ye la orang semua tegiur tanya kenapa dengan muka tu.  Sampai kena pergi hospital jumpa pakar kulit sebab first time macam ni. Doktor bagi ubat cleanser so guna cleanser tu. Alhamdulillah, nanah-nanah tu hilang just tinggal jerawat je masih bertenggek. Masa tu tak tahu nak pakai produk apa untuk reduce pimple, kawan kakak suggestkan pakai produk vida beauty (sari pemutih + sari kunyit). Dengan harapan jerawat tu akan hilang, dalam masa sebulan alhamdulillah, jerawat semua dah hilang, tinggal parut sikit-sikit je. Masa tu consume lagi sari kunyit sebab dah sesuai kan.

Lepas pada peristiwa hitam tu, muka ni jadi sensitive, takleh silap makan sikit mesti cepat je jerawat ni naik, Dah 3 tahun pakai krim kunyit Vida Beauty and sampai sekarang masih guna sebab produk tu yang banyak membantu and berkesan untuk Iolss. Thank you Datuk Vida sebab provide the good product to your customers. Wiwiwiwi. So siapa yang ada skin problem tu boleh kot try produk tu mana tahu kot sesuai dengan korang.

Produk Aiken, Himalaya, Simple pun bagus jugak untuk sensitive and acne skin ni. Banyak posive feedback daripada pemakai yang cakap produk-produk tu bagus. So boleh try and dapatkan di farmasi, guardian or watson. Affordable price and very recommended!





Like And Komen (:

No comments:

Post a Comment