Friday, October 25, 2013

A night to remember

Assalamualaikum and hello guys. Bertemu lagi kita di slot entry pada kali ini. Okayy now kita nak share pasal  entry yang lama dah terdelayed. I means dah lama nak post tapi disebabkan oleh kekangan so terpaksa save dulu.

Let's go..........

Sem lepas miera and the geng's berpeluang jadi model lagi untuk dinner kolej kitorang (Cehh, ayat dah macam pro sangat. Wakaka). Start sem lepas YDP kolej Miera roomate kepada member class so kira dia la yg suggest kitorang lagi jadi model untuk kali dan dia ckp insyaAllah next sem nak guna khidmat kitorang last untuk yang terakhir kali maklumlah sem depan dah last sem untuk kitorang. Time fly so fast..

Tema untuk dinner kali "Riang Ria Hari Raya". Dah macam tajuk lagu je. Hehehe. Asal tema macam tu? Sebab dinner tu berlangsung 2 minggu lepas raya aidilfitri baru ni. Tarikh tu tak ingat tapi yang penting sabtu malam. So sebelum event tu berlangsung semua jpk (jawatan kuasa kolej) dengan seki dah start diorang punya tugas nak handle macam-macam. Bukan senang nak anjurkan event sebab kena booking tempat, makanan, vip bagai so kena buat betul-betul.

Khamis malam kitorang gathering ramai-ramai buat first meeting untuk modelling. Yang program lain tu I don't know dah berapa puluh kali diorang meeting. Syabas you'alls. First meeting tu kitorang just bagitahu baju apa yang nak pakai, lepas tu program kitorang start pukul berapa nak  start and laluan macam mana kitorang nak run away. Yang practice dengan pilih lagu kitorang decide buat pagi sabtu.

Petang jumaat kitorang off ke KB sebab si Yana nak cari heel and barang, so me, Ain & Yaya join jugak sebab Ain nak ambik baju, heel, wedges semua. Kira barang yang nak guna la. After that terus rushing ke KBMall. Kalau nak cari baju, heel, wedges memang comfortable kat KBMall sebab kak situ banyak choice. Boleh rambang mata pulak. Kali ni 6 orang je yang join untuk dinner tu sebab Sis Eiha dengan member dia dah grad dah. Kira dinner sebelum ni last diorang join. Miss to catwalk together. Dia yang banyak ajar kitorang. Now semua kena practice sendiri. So sad

Dah habis shopping semua, balik pulak ke Machang.Nak kejar masa sebab before 9 PM kena masuk dah. Tak pasal kena saman dengan pak guard. Tak kuasa den. Before tu singgah delivery Mcd kat Wakaf Che Yeh, perut pun dah start lapar. Petang tu mama Ain masak lebih sebab dia tahu kitorang nak datang. Thanks aunty :*

Next day, pagi tu last meeting dekat surau kolej. Nak decide lagu mana yang nak and nak practice. Dalam 3 jam jugak la practice. Pukul 3 kitorang kena pergi kat dewan profesional sebab nak try real catwalk. Kang tak pepasal salah jalan. Buat malu je. Kahkahkah.

Lepas asar dalam pukul 5 kitorang dah kena ada kat sana, kira last practice. Mekap lepas maghrib, kira sempat ah solat dulu. After mekap semua, dah siap pakai baju so standby je la. Hah, kali ni kitorang sendiri mekap. Dinner lepas ada je orang yang tolong mekaptapi kali ni terpaksa mekap sendiri. Huuuu

......................................................................................................................................................................
















Like And Komen (:

Tuesday, October 22, 2013

Interview day & tips.

Assalamualaikum w.b.t. Seperti yang telah dijanjikan maka dengan ini bahawasanya saya akan mengupdated entry seperti yang telah dinyatakan di entry sebelum ini. Dah macam angkat sumpah pulak. Hahaha. Let's serious, don't play-play okeng!


Dengan ini interview saya yang kedua kalinya telah pun selesai jam 10.00 AM pagi tadi. Alhamdulillah, so far so good even perasaan gementar, gugup, awkward tu still ada lagi tapi at last habis jugak. Pagi tadi sampai dekat Pejabat Bomba Tunjung pukul 7.35 AM. Rumah dengan tempat tu takde la jauh sangat lebih kurang 15 minit je kalau tak jem. Hihihi. Pukul 8.00 AM start peperiksaan. Lebih kurang 4 minit peperiksaan tu dijalankan tapi ada je yang keluar awal sebelum tamat masa termasuklah aku. Kikiki. Soalan pasal minat kita je sebenarnya. Jawapan sama ada YA (A) atau TIDAK (B). Soalan semua sekali ada 227 soalan. Masak kau nak bulatkan kat kertas OMR. Naik rambang mata ni takut tersalah bulat. Teringat pulak zaman-zaman sekolah dulu, time peperiksaan kan. Tpi sekarang ni pun kat UiTM still pakai kertas OMR lagi. So watlek watpeace sudah.

Lepas siap semua, calon-calon kena naik tingkat 3 sebab dekat situ la akan berlakunya sesi temuduga. Yang peperiksaan khas tadi dekat dewan. Okay dewan dia besar gila sama besar dengan dewan sekolah aku dulu. Ehh

Tadaa, encik tu panggil nama rupa-rupanya kali ni dapat no 2. Ya allah, makin gementar la jawabnya sebab sebelum ni dapat yg tengah-tengah kira sempat lagi la nak tanya member-member yang baru lepas interview. Ni member pulak tanya kita. Tapi okay jugak dapat awal boleh habis awal. Bukan main lama lagi nak tunggu even dapat no 2. Kalau nombor 10,11 dan etc confirm tertidur atas sofa

And then sampai turn  Miera, lepas loceng bunyi terus ketuk pintu bagi salam dengan cakap selamat pagi sebab interviewer tu ada 2 orang. Sorang melayu sorang cina. Yang cina tu perempuan and then melayu tu lelaki. Lepas bagi fail apa semua duduk atas kerusi makan bermulalah sesi temuduga.

Soalan-soalan yang ditanya kali ini ialah :-
1.  Perkenalkan diri. (Yang ni memang basic la kan. So perkenalkanlah dari A-Z)
2. Maksud HIV & AIDS. (Maksud HIV gua lupa dia stand for what. Yang tahunya V tu for virus. Kehkehkeh)
3. Macam mana penyakit tu boleh berjangkit.
4. Penyakit yang boleh dibawa oleh nyamuk.
5. Fungsi kulit. (Yang ni gua surrender sebab tak tahu fungsi kulit apa selain drpd rangsangan dengan mengelak daripada berlakunya kecederaan. Dapat jawab 2 je.)
6. Tugas-tugas jururawat. (Please yang ni kena take noted. Wajib tahu youalls)
7. Persediaan sebelum datang interview.

Hah, untuk kali ni 7 soalan mereka tanya. Banyak woii, tapi kena jawab sebaik mungkin la. Eye contact, body movement kena ada sebab penting tu. Bab ni yang diorang peka sebab nak tahu macam mana interpersonal dan personal skill kita. So no need to gelabah-gelabah okay, rileks je.

Pada mana yang baru nak pergi interview tu harap buat persediaan dengan secukupnya sebab tak nak bagi terkelu time nak jawab soalan. Try to speak even you don't know the answer. Tu je dia nak tengok kita boleh bercakap dengan sempurna ke tak. So good luck guys! ;)

Now just waiting the result. Result spa keluar 2/12/2013. Sem 5 start 25/11 so maknanya kena masuk study dulu la. InsyaAllah, kalau ada rezeki tapi kalau takde pun takpe. Rezeki ada dimana-mana. Pray for me okayy. I need your du'ah sahabat. ;')






Like And Komen (:

Monday, October 21, 2013

Interview..

Assalamualaikum guys. Ponn ponn ponn kereta api mahu lalu ni. Hahaha. Ya Allah, lama kot tak updated entry dalam blog ni. Dah berbulan-bulan tak on, updated lagi la takkan. Em, sadisnyaa.

Actually, esok ada interview spa untuk Separa Perubatan. Kali ni dapat 2 option, Penolong Pembantu Kesihatan(MA)& Latihan Jururawat. Harap-harap everything run smoothly and Allah will ease evertyhing. Even sebelum ni dah ada experience untuk hadirinterview tapi feeling gugup tu confirm ah takleh lari kan. Gementar youalls. Harap-harap interviewer tu tanya soalan-soalan yang senang je. Hehehe.Boleh pulak den bagi chance kat diorang. Kekeke

Okay la, nanti I will updated again. Banyak yang nak distorykan sebenarnya tapi kena satu-satu la kan. Wish me luck guys.

Sincerely from me. Muah










Like And Komen (: