Sunday, April 22, 2012

My cocktail. (:

Assalamualaikum gaiss. How your life? Everything alright? Hehehe. Entry kali ni miera nak share resipi cocktail. Entah kenapa tetiba pulak terasa nak makan cocktail. Lagipun first time buat sendiri.Sebelum ni kalau nak makan beli je takpun kakak yang buat. Sekarang kakak miera dah continue study kat UMT so nak tak nak terpaksa la kena buat sendiri.

Mula-mula takut la jugak. Takut tak jadi sebenarnya. hehe. Nampak sangat tak pernah buat sebelum ni. *tutup muka*. Namun ku tabahkan juga hati ni untuk membuatnya. Dah nak makan sangatkan so kena la buat sendiri. So pada sesiapa yang nak try resipi ni boleh la mencuba. :D





                  Taraaa, inilah hasilnya. Hihi


Bahan-bahan :


1 tin susu cair
2 gelas air masak
1/2 buah-buahan yang dalam tin
2 1/2 senduk gula
Natadecoco (ditapis airnya)
1 bungkus sumi/jelly
1 sudu kecil esen vanilla


Cara-cara penyediaannya :


1.Masukkan susu cair dan air kedalam periuk.
2.Biarkan sampai mendidih.
3.Masukkan gula dan esen vanilla.
4.Kacau sehingga gula cair.
5.Tutup api dan biarkan ia sejuk.
6.Basuh jelly/sumi dan natadecoco.
7.Apabila sejuk masukkan jelly/sumi, buah-buahan dalam tin dan natadecoco.
8.Akhir sekali, letak dalam peti ais dan sedia untuk dihidangkan.


Senangkan? So selamat mencuba.


Like And Komen (:

No comments:

Post a Comment